COMPONEREN

Voor leerlingen die hun instrument redelijk beheersen is het mogelijk om eigen of bestaande liedjes te componeren. Het componeren vindt plaats in de muziekles.

Wat versta ik onder componeren?

Onder componeren versta ik het ordenen van tonen tot een muziekstuk. Daarbij spelen de volgende elementen een rol: melodie, harmonie, ritme, dynamiek, tempo, instrumentatie en uitvoering. Voor de meeste geschreven vormen van muziek, is de componist de belangrijkste factor.

Hoe ziet het componeren er uit?

Belangrijk is dat de leerling zélf een lied inbrengt. Dit kan een lied zijn waarbij de leerling zelf de tekst en melodie heeft bedacht. Maar het mag ook een bestaand lied zijn.

Samen gaan we nadenken hoe we dit lied vorm gaan geven. Ik leer leerlingen allereerst in de les gebruik te maken van een drum- en bascomputer. Daarna gaan we verder denken welke instrumenten we gaan gebruiken, welke tonen gaat het betreffende instrument spelen, welk ritme gaan we gebruiken, hoe bouwen we een lied op, hoe gaan we het lied afwerken, etc.

Beetje bij beetje nemen we alle partijen op.

Uiteindelijk heb je een lied gemaakt die helemaal voldoet aan jouw ideeën en wensen!

Uiteraard is het hierbij ook mogelijk om zangpartijen zelf in te zingen!

Wil je graag leren hoe je liedjes kan componeren, en heb ik je enthousiasme opgewekt: je bent van harte welkom om te leren componeren!